Deska kuchenna
Deska kuchenna jest podstawowym elementem wyposażenia kuchni, który przydaje się w niej niemal codziennie — bez niej nie można przygotować nawet najprostszych potraw! Jednakże przed zakupem odpowiedniej deski należy zastanowić się nad jej funkcjonalnością i praktycznością oraz przeznaczeniem. Wielu szefów kuchni zaleca, aby w przestrzeni kuchennej znajdowały się co najmniej 3 odmienne deski do krojenia, które oprócz swojej podstawowej funkcji coraz częściej służą jako podstawki pod gorące naczynia oraz stanowią intrygujący element dekoracyjny. W sklepie meble.pl znajdziecie Państwo deski w różnorodnych kształtach, kolorach oraz wykonaniu. Warto zadbać o to, aby takie podstawowe narzędzie było praktyczne, wygodne, ale także zapewniało nam należyte bezpieczeństwo.
Najbardziej klasyczną propozycją deski do krojenia jest wykonanie drewniane. Naturalne drewno ma właściwości bakteriobójcze oraz bakteriostatyczne, dlatego deska wykonana z takiego materiału jest bardzo higieniczna, o ile jest regularnie czyszczona. Deski drewniane zazwyczaj są zdecydowanie miększe niż noże, dzięki czemu nie tępią podstawowych przyborów kuchennych. Z pewnością jest to perfekcyjny wybór dla osób, które niezwykle często używają deski do krojenia — drobne nacięcia szybko się zasklepią dzięki umiarkowanej ścieralności drewna. Niekwestionowaną zaletą drewnianych desek kuchennych są ich walory estetyczne — może być duża, mała, solidna i poręczna, jak również posiadać różnorodne kształty — okrągła deska będzie perfekcyjna do serwowania mniejszych przekąsek. W drewnie można wygrawerować sentencjonalne napisy lub wzory, które nadadzą całości wysoce estetyczny wygląd.
Dość rzadko spotykane są deski do krojenia wykonane ze szkła — zazwyczaj są one wykończone w przepiękny i dopracowany do perfekcji sposób. Szklane deski do krojenia są odporne na działanie nawet silnych detergentów. Jednym z ich niewątpliwych atutów jest możliwość czyszczenia deski w zmywarce. Można na nich przygotowywać rybne dania, ponieważ nie przejmują obcych zapachów — nie tworzą siedliska, które sprzyjałoby tworzeniu się bakterii. Twardy materiał, który jest wykorzystywany do tworzenia desek, przyczynia się do szybszego tępienia się noży. Warto wspomnieć, że jest to materiał śliski, dlatego zdecydowanie łatwiej na nich o wypadek. Niska funkcjonalność szklanych desek do krojenia sprawia, że są one idealnym elementem ozdobnym kuchni.
Popularną opcją jest plastikowa deska do krojenia — choć nawet w połowie nie wygląda tak dobrze, jak drewniana deska do krojenia, to jednak warto zastanowić się nad jej zakupem. Tworzywa sztuczne są materiałem bardzo higienicznym, odpornym na szorowanie oraz czyszczenie w zmywarce. Zdecydowaną wadą takich desek jest ich szybka utrata estetycznego wyglądu — w przeciwieństwie do deski drewnianej nacięcia się nie zasklepiają. Większość desek wykonanych z tworzyw sztucznych nie zatrzymuje nieprzyjemnych zapachów. Opisywany rodzaj desek jest lekki, wygodny w przenoszeniu oraz dostępny w różnorodnych kolorach, dzięki czemu każdą deskę można przeznaczyć do obróbki innego produktu spożywczego.
W naszym bogatym asortymencie dostępne są również kamienne deski przeznaczone głównie do serwowania, ponieważ wyjątkowo ładnie się prezentują. Możliwy jest zakup deski w ciemniejszych lub jaśniejszych odcieniach kamienia — perfekcyjnie dopasują się do wnętrza w stylu skandynawskim. Produkt jest odporny na odbarwienia oraz zarysowania, dzięki czemu będzie służył Państwu przez dłuższy czas użytkowania.
Chociaż deskę do krojenia wybiera się według indywidualnych kryteriów, przy zakupie warto zwrócić uwagę na materiał, wielkość, sposób wykończenia, jak również prezentowany poziom estetyki.
<b>Deska
kuchenna</b>
jest
podstawowym
elementem
wyposażenia
kuchni,
który
przydaje
się
w
niej
niemal
codziennie
—
bez
niej
nie
można
przygotować
nawet
najprostszych
potraw!
Jednakże
przed
zakupem
odpowiedniej
...
przeczytaj więcej